Napovedujemo Združimo se! v Mariboru

Cikel teoretičnih in praktičnih usposabljanj na temo delavskih pravic, participatorne ekonomije in zadružništva Združimo se! tokrat zadnjič v Mariboru.

Prvič se dobimo in spoznamo program v ponedeljek, 26. 3. 2018, ob 10:00 v MISC INFOPEKA, Kulturni center Pekarna, Ob železnici 16.

V kolikor si nezaposlen_a, star_a do 29 let in te zanima razvoj svojega zadružnega podjetja, lansiranje inovativnega produkta in se želiš vključiti v brezplačen program, nam to do petka, 23. 3. 2018, sporoči na infopeka@infopeka.org.

Vabimo vas, da se vključite v brezplačni program v katerem boste spoznavale_i zaposlovanje v zadrugah in načela, katerim je za zadružno delovanje potrebno slediti. Če imate še z vsaj dvema znankama_cema idejo, ki jo želite realizirati boste skozi delavnice postavile_i dobre temelje, na katerih boste lahko gradile_i svojo zadružno poslovno idejo, jo izklesale_i in pripeljale_i do realizacije. Če pa ideje še nimate, je usposabljanje koristno za to, da pridobite poglobljeno znanje o tem, zakaj so zadruge bolj odporne na ekonomske krize kot npr. klasična podjetja ali s.p.-ji, zakaj je tudi na delovnem mestu potrebno razmišljati skupnostno, uveljavljati demokratična načela in delovati transparentno. Po delavnicah sledi še praktično usposabljanje v obstoječih mariborskih zadrugah (Kooperativa Dame, Kooperativa Peron-Salon uporabnih umetnosti in Wetrinsky, Zadruga Dobrina, Zadruga BikeLab), kjer boste lahko iz prve roke izvedele_i, kako so posamezne zadruge nastale in kako delujejo, vključile_i pa se boste lahko tudi v njihove delovne procese.

Na prvih srečanjih se bomo posvetili delavskim pravicam, delovnem pravu in participatorni ekonomiji, saj nam bo to v nadalje koristilo začeti misliti zadružno. Sledil bo namreč del spoznavanja zadružništva, dobršen del pa bo namenjen simulaciji razvoja zadruge in inovativnega produkta ter spoznavanju strojev za digitalno fabrikacijo. Zadruge niso le kmetijske, ampak se trenutno interes za zadružni model širom Evrope zvišuje posebaj med ustvarjalnimi umetnostmi in strokovno visoko kvalificiranimi poklici, kot so oblikovalci_ke, prevajalci_ke in arhitekti_ke, v oskrbi z ekološko hrano, v gostinstvu in v turizmu. Zadruga je namreč podjetje, ki omogoča trajnostne in kakovostne zaposlitve za mlade zlasti v regijah, kjer se soočajo s slabimi obeti za zaposlitev.

Vsi za druge, zadruge za vse!

 

Leave A Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Facebook
Instagram