Mednarodna konferenca “Združimo se! zadružništvo in mladi”

 

Vabimo vas na mednarodno konferenco »Združimo se! Zadružništvo in mladi«, ki se bo odvila med 6. in 7. 9. 2018 v Salonu uporabnih umetnosti v Mariboru.

Za lažje načrtovanje konference, vas prosimo, da izpolnite spletno prijavo.

 

Namen konference je v slovenskem prostoru skupaj z mednarodnimi strokovnjaki_njami odpreti debato o zadružništvu kot trajnostni obliki zaposlovanja mladih. Programi usposabljanj in akcije za vzpostavljanje zadrug mladih po Evropi se zlasti v predelih, kjer je možnost zaposlovanja majhna, množijo. Zadružništvo namreč nudi mladim trajnostna delovna mesta z večjo socialno varnostjo in med drugim z razpršitvijo tveganja na druge člane_ice zadruge, spodbuja vrednote kot sta solidarnost in demokracija na delovnem mestu.

Konferenca bo namenjena tudi seznanitvi z zaključki projekta Združimo se! v okviru katerega se je v letih 2016 in 2018 približno 170 mladih skozi teoretične in praktične vsebine seznanjalo z delavskimi pravicami, participatorno ekonomijo in zadružništvom.  Predstavile_i bomo tudi analize in raziskave s področja zadružništva v Sloveniji in v Evropi ter pobliže spoznale_i zadruge, slovenske in tuje, v katerih predvsem aktivno delujejo mladi.

V okviru konference bo Slovenijo prvič v vlogi generalnega direktorja Mednarodne zadružne zveze (International Co-operative Alliance – ICA) obiskal Bruno Roelants, eden vodilnih svetovnih strokovnjakov s področja zadružništva. Med govorkami_ci bodo med drugim tudi Diana Dovgan iz Mednarodne organizacije industrijskih in storitvenih zadrug (CECOP-CICOPA Europe), ki bo podrobneje predstavila mednarodno kampanjo za spodbujanje zadružništva med mladimi široko po svetu, We own it!, Ander Etxeberria iz najbolj prepoznavnega zadružnega združenja Mondragon, Claudia Sanchez Bajo, soavtorica knjižne uspešnice Kapital in past zadolževanja – zadružništvo kot alternative, strokovnjakinja s področja zadružništva v Sloveniji Karolina Babič iz Centra alternativne in avtonomne produkcije (CAAP) ter Matic Primc, strokovnjak s področja participatorne ekonomije iz Organizacije za participatorno družbo.

Za zaključek bomo oblikovale_i smernice za ustvarjanje spodbudnega okolja za ustanavljanje zadrug za mlade v Sloveniji, predvsem z namenom zagotoviti mladim dostojne oblike dela, ki so posledica skupnega in demokratičnega lastniškega sistema.

Konferenca bo namenjena mladinskim delavkam_cem, odločevalkam_cem na področju mladine, delovne zakonodaje in gospodarstva na nacionalni in na lokalni ravni, mladim, članicam_om zadrug in strokovnjakinjam_om s področja zadružništva, delodajalcem, iskalcem zaposlitev in ZRSZ.

Predviden program, za katerega si še pridržujemo pravico do sprememb:

>> Četrtek, 6. 9.

9.30 Kava in rogljički (Kooperativa Dame in Zadruga Dobrina)
10.00 – 10.30 >> Pozdravni nagovor organizatoric in Bruna Roelantsa
10.30 – 11.45 >> Predstavitev začetkov zadnjega vala zadružništva v Mariboru
>> Marta Gregorčič: Urbane brazde kot projekt celostnega in trajnostno naravnanega razvoja regije
>> Karolina Babič (CAAP): Center alternativne in avtonomne produkcije kot podporno okolje za razvoj zadrug
11.45 – 12.15 ODMOR
ali
11.45 – 12.15 (poljubno)
Tiskovna konferenca projekta “Aktivno in povezano za nova delovna mesta in vključujočo družbo “Sociolab” (pritličje Salona uporabnih umetnosti a)*
12.15 – 13.00 >> Rezultati projekta Združimo se! in predstavitev zbornika projekta z učnim pripomočkom
13.00 – 14.30 >> Bruno Roelants (International Cooperative Alliance – ICA): Razvoj mednarodnega zadružnega gibanja in diskusija
14.30 – 15.30 KOSILO (Kooperativa Dame in Zadruga Dobrina)
15.30- 16.15 >> Diana Dovgan (CICOPA): Predstavitev raziskave “Global Study on Youth Cooperative Enterepreneurship” in kampanje We own it!
16.15 – 16.30 ODMOR
16.30 – 18.00 >> Javna tribuna s predstavnicami_ki mladinskih zadrug, strokovnjaki_njami in odločevalkami_ci
18.00 – 18.30 ODMOR
18.30 – 19.30 >> Voden sprehod po mariborskih zadrugah
19.30 Neformalno druženje  ob večerji v Art klubu & kavarni Wetrinsky (Kooperativa Peron)
20.30 – 21.30 (poljublno) >> Ogled filma Smaragdna reka v Art klubu & kavarni Wetrinsky (Kooperativa Peron)

>> Petek, 7. 9.

9.30 Kava in rogljički (Kooperativa Dame in Zadruga Dobrina)
10.00 – 12.00 >> Ander Etxeberria (Mondragon): Predstavitev velikega španskega zadružnega združenja Mondragon in načinov vpeljevanja mladih v zadružno delovanje
>> Karolina Babič (CAAP): Zadružništvo v Sloveniji in mladi
12.00 – 12.30 >> Matic Primc (Organizacija za participatorno družbo): Vpeljevanje koncepta participatorne ekonomije v zadružno delovanje mladih
12.30 – 13.30 KOSILO (Kooperativa Dame in Zadruga Dobrina)
13.30 – 14.45 >> Bruno Roelants (International Co-operative Alliance): Sistemske spodbude za razvoj mladinskih zadrug in diskusija
14.45 – 16.00 >> Vzporedni delavnici
>> Oblikovanje priporočil za spodbujanje zadružništva med mladimi
>> Oblikovanje priporočil za podporo zadružništvu na zakonodajni ravni
16.00 – 16.15 ODMOR
16.15 – 17.00 >> Zaključek konference s predstavitvijo priporočil
17.00 – 18.30 >> Posladek: Predstavitev knjige Claudie Sanchez Bajo in Bruna Roelantsa »Kapital in past zadolževanja, Zadružništvo kot alternativa«
18.30 Neformalno druženje ob večerji v Salonu uporabnih umetnosti

 

*Vsi dogodki vključno s kosili se bodo odvijali v zgornjem nadstropju Salona uporabnih umetnosti, Glavni trg 1, Maribor (Kooperativa Peron), razen kadar označeno drugače.

** Vsi obroki bodo veganski s sestavinami lokalne pridelave.

 

Program »Združimo se!« izvaja Pekarna Magdalenske mreže Maribor. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Leave A Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Facebook
Instagram