2/3 Združimo se! v besedi in sliki

Prvo, uvodno, srečanje v Mariboru, je bilo za nami. Prebili_e smo se skozi gore papirjev, spoznali_e prihajajoč program, drug_a drugega_o in Pekarno Magdalenske mreže. Naslednji teden akcija dalje!

Razdelovali_e smo kritičnost, pismenost in kritično pismenost. Skozi različne tehnike koncepta kritične pismenosti, smo mislili_e o delavskih pravicah. Med drugim smo se vživeli_e v različne prekarce_ke in razmišljali, kaj jim njihovo delo omogoča in kaj ne.

Drugi del delavnice kritične pismenosti o delavskih pravicah je bil z namenjen analizi medijskih vsebin ter načrtovanju akcij. Med drugim smo razmerja moči v družbi spoznavali_e skozi igro, kjer so prekarno zaposleni_e delavci_ke, s pomočjo altivistov_tk za delavske pravice, od delodajalca, ki se je kakopak povezal z gospodarsko zbornico, zahtevali_e redno delovno razmerje, saj so bili elementi delovnega razmerja vec kot očitni.

S Sindikatom Mladi plus o prekarnem in dostojnem delu, diskriminaciji na delovnem mestu, ter kako nanjo opozarjati. Prepoznavali_e smo tudi kršitve, katerim smo lahko priča že v oglasih za delo in spoznavali_e kako ukrepati ob nesmiselnih zahtevah in očitnih kršitvah. Zdaj vemo!
Z Maticem iz Organizacije za participatorno družbo o participarorni ekonomiji, ki združuje načela, ki so še kako pomembna za uspešno zadrugo in zadružno delovanje. Pogovarjali_e smo se o tem, kaj ekonomija je in čemu služi, o vrednotah ekonomije, ki si jo zelimo in trenutnega ekonomskega sistema, ter o institucijah, ki ekonomijo sestavljajo.

V drugem delu delavnice o participatorni ekonomiji smo si ogledali_e film “Corazon de fabrica” in tako videli_e, kako so se delavci_ke organizirali_ in prevzeli_e tovarno Zanon v Argentini. Nadalje smo oblikovali_e še svoje idealno delovno mesto in načine, kako bi si delili_e delo, odločali_e, glede na kaj bi bili_e plačani_e in kako bi bilo z lastnino.

V uvodu v zadružništvo smo spoznali_e zadružna načela in preleteli_e dolgo, zanimivo in celo spregledano zgodovino zadružnega gibanja na Slovenskem. Še veliko zadružne misli na prihajajočih srečanjih.

Zdaj vemo, kakšne so razlike med kapitalskimi družbami in članskimi organizacijami. Za nami je tudi šnelkurs zakonodaje, ki jo bomo ob zagonu svoje zadruge še malo podrobneje preštudirali_e.

Dopoldan v Mariboru o družbenih inovacijah, ki odgovarjajo na potrebe družbe, oblikujejo nove odnose in ljudi povezujejo na nove načine ter povečujejo zmogljivosti skupnosti in jo polnomočijo. Razmišljali_e smo o problemih in potencialih našega okolja in zanje iskali_e rešitve in potencialne produkte.
  
Skupine v katerih bomo razvijali_e svoj družbeno inovativen produkt in ustanavljali_e zadrugo smo formulirali. Razmišljali_e smo o svojih lastnostih, dosežkih in kandidatih_kah s katerimi bi želeli_e sodelovati. Nismo pozabili niti na nepogrešljive vloge, ki so v timih nepogrešljive. Jutri iz skupin štartamo k prodkuktom.

Podali_e smo se tudi na teren in idetificirali_e družbene probleme ter s pomočjo mimoidočih ugotavljali_e kakšne so potrebe ljudi. Vsaka skupina je v naslednjem koraku oblikovala 3 probleme in iskala možne rešitve zanje. Nato so se odločili_e za eno celostno rešitev za vsak problem posebaj, kasneje pa izbrali_e problem in rešitev na kateri bodo delali_e prihodnja srečanja.

Od problemov k idejam od idej k produktom. S pomočjo canvas modela, prilagojenega zadrugam, smo kravžljali možgančke in delali_e na svojih poslovnih modelih.

V kleti Tkalke ima prostore KreatorLab, kjer smo spoznavali_e stroje za digitalno fabriciranje. Razmišljali_e smo o tem, kako bi si lahlo s stroji za digitalno fabrikacijo pomagali_e ob razvoju svojega zadružnega podjetja, pa tudi laserski rezalnik smo že malo uporabljali_e.

Na prejšnjem usposabljanju iz digitalnega fabriciranja v KreatorLabu smo si pobližje ogledali_e laserski rezalnik, tokrat pa smo spoznavali_e 3D printer. Spremljali_e smo proces načrtovanja izdelka, ki si ga želimo natisniti, spoznali_e baze, po katerih lahko brskamo in videli_e 3D printer v akciji.

 

 

Facebook
Instagram